I LOOK UP TO THE PEOPLE WHO KEEP ON DANCING EVEN AFTER THE MUSIC HAS STOPPED , BECAUSE THOSE ARE THE PEOPLE WHO WILL KEEP ON TRYING EVEN AFTER ALL HOPE IS LOST

Saturday, June 28, 2014

Tak solat tarawih ke?

ASSALAMUALAIKUM

Wah dah lama rasanya guwa tak kembali menarikan jari jemari guwa di keyboard menaip cerita menarik. Sebab bagi guwa, takda cerita yang menarik guwa nak kongsikan. Kalau asyik nak cerita pasal kehidupan guwa je pun tak best gak kan kau nak baca. Rasa menyampah pun ada kadang kadang nak menghadap sepatah demi sepatah cerita hidup aku. Macam biasa perenggan pertama mesti takda isi penting yang aku nak hujah kat korang.

Hari pertama tarawih.
Macam biasa and macam tahun tahun sebelumnya memang ramai yang excited nak sambut bulan Ramadhan ni kan. Berduyun duyun orang balik kampung nak sambut puasa dengan keluarga. Termasuklah aku. Last minute plan tup tup aku capai kunci kereta capai laptop then terus balik melaka. Dalam kepalahotak dah terbayang wajah riang family yang setia menanti. Kalau diorang rianglah kan. Macam aku jugak, bulan puasa ni bagi aku memang tersangat lah indah dan best. Bukan sebab aku dapat minum air katira, bukan sebab aku dapat pergi bazaar, tapi aku rasa suasana dia susah nak samakan dengan bulan bulan lain. Bagi akulah. Bagi enkorang aku tak tahu cemana. 

Dan apa yang aku nampak jugak sepanjang bulan Ramadhan ni fenomena orang yang ramai gila bila first tarawih. Alhamdulillah sebab bulan mulia macam nilah kita nak kumpul banyak pahala ye tak. Sebab pahala dia berganda ganda daripada bulan bulan lain. Dan ada yang aku nampak juga fenomena orang yang suka bertanya soalan ketika setiap sampainya bulan Ramadhan. Bukanlah aku nak bercakap yang aku ni baik sangat. Cacat cela penuh di dada. Ilmu pun belum cukup aku kutip buat bekalan hidup aku kan. 

Apa yang aku tertarik bila orang bertanya:

"Tak pergi solat tarawih ke?"
"Eeee kenapa tak pergi solat tarawih?"

Macam yang kau boleh nampak kat alam alam maya bila orang tu buat sesuatu (*tweet or upload gambar) masa waktu solat tarawih. Wah ayat aku bombastic sampai aku sendiri tak sangka ni ayat aku. 

Persoalannya di sini. 

Bagaimana dengan orang yang bertanya? Kenapa anda juga terus berlegar legar di alam maya? Bagaimana dengan tarawih anda pula?

Dan persoalannya lagi, 

Kenapa hanya ditanyakan bila sampainya waktu tarawih je? Kenapa tak mengingati untuk solat fardhu lain? Yang mana WAJIB. 

Mana korang tahu yang dia tak pergi tarawih? Macam mana kalau dia dah schedule awal awal apa yang dia buat tu?

Tulah kadang kadang mentaliti orang kita. Apa yang mereka rasa perlu itu yang mereka buat. Kalau tak, abaikan. Aku bercakap hanya berdasarkan pendapat aku je sebab aku tahu mesti ada yang tak sependapat dengan aku. Fikir fikirkanlah mana yang perlu kau kejar dan mana yang perlu kau dahulukan. Jangan sampai benda yang penting tu tercicir sebab kau nak kejar benda yang kau rasa kau perlu kejar. 

Jadi, sempena bulan Ramadhan ni, guwa nak ambik kesempatan nak ucapkan Salam Ramadhan untuk semua tak kira kau daripada pelosok negara manapun asalkan kau saudara sesama Islam aku. Kalau ada salah dan silap aku berkata dalam entry aku kali ni, tangan dihulur tanda maaf. Wah macam nak raya tau bencilah. Oklah guwa nak gi pekena naan cheese sebelum guwa dah mula bersahur nanti. 


NOTE: Tak salah menegur, tapi pastikan apa yang kita buat tu betul. 


FACEBOOK: EIJAT ABDULLAH
TWITTER: @AIZATABD
INSTAGRAM: @SKULLSULIVAN