I LOOK UP TO THE PEOPLE WHO KEEP ON DANCING EVEN AFTER THE MUSIC HAS STOPPED , BECAUSE THOSE ARE THE PEOPLE WHO WILL KEEP ON TRYING EVEN AFTER ALL HOPE IS LOST

Monday, April 14, 2014

kicap

ASSALAMUALAIKUM

Benda yang paling guwa suka dalam hidup ialah bila guwa balik bercuti ke rumah. Nak nak pulak cuti tu lama nak mati kan, hidup guwa kat rumah tu boleh dikatakan ibarat anak raja tau. Bangun lepas solat subuh tu tidur balik sampai pukul doblas. Selagi Puan Ibu tak call and pom pang pom pang kejut selagi itulah aku tak bangun. Makan semua pun bangun bangun je dah siap atas meja. Rasa macam anak tak berguna kan aku ni. Macam aku cerita kat entry entry aku sebelum ni, kalau sabtu ahad je mesti rumah aku akan jadi taman tema kanak kanak sebab bebudak kecik anak sedara aku ni suka datang rumah aku. Entah apa yang ada kat rumah aku entah yang masing masing dok suka mempamerkan muka kat sini. 

Kebetulan ada sorang adik sedara aku ni kena chicken pox. Entah kenapa aku rasa comel betul muka dia kena chicken pox. Bak kata orang dulu dulu demam campak. Entah apa benda entah nama dia demam campak. Demam sebab kena campak ke macam mana tu. Bila dah sakit, biasalah budak budak kan mengada dia lebih sikit. Kalau boleh 24 jam nak kena hadap muka dia tanya nak apa, kenapa, okay ke tak. Guwa awal awal lagi dah blah daripada melayan kerenah kerenah macam tu. Paling rajin bila suap dorang makan sebab aku rasa macam nak gigit pipi sorang sorang sebab aku suka tengok bebudak makan. Comel dia subhanallah tak boleh aku nak ungkap dengan kata kata tau. Bencilah nak excited macam ni. 

Tengah suap suap tetibe Cik Adik Shyyra datang sambil cakap,

"Ya Allah kenapa bagi dia makan kicap?!"


Terkejut jantung guwa sekejap ibarat digoncang goncang. Gelabah jugak guwa masa tu sebab fikir kenapa tak boleh makan kicap, budak kecik ni ada alergik kat kicap ke macam mana. Bukan budak budak suka makan kicap ke? Macam macam benda berlegar lega dalam kepala guwa ni. Rasa berdosa mula menyelubungi guwa masa tu. Patut tak guwa lari daripada rumah? 

"Dah dah pergi tukar nasi lain, kalau makan kicap nanti berparut hitam muka dia dengan badan badan dia."


Bila dengar je Cik Adik cakap macam tu, automatic guwa ketawa sambil hentak hentak kaki. Epic gila guwa dengar. First time selama guwa hidup kat muka bumi ni guwa dengar benda camni. Patutnya guwa kena record masuk vines. Aku rasa adik aku patut masuk America Got Talent dan mampu membawa kemenangan dengan lawak kicap dia tu. Guwa pun balas balik cakap dia.

"Palehotak celah mana pulak makan kicap boleh sampai hitam parut chicken pox tu?"

"Nenek yang cakap! kau mintak mahappp kat nenek paham sebab kau cakap theori dia tu kepalahotak"


Guwa sambung ketawa dengan lawak adik guwa tu. Macam saintis betul tau nenek guwa ni mengkaji kicap. Sebabkan aku pasti tak pasti dengan apa yang adik aku cakap, aku pun pergi dapur bawak pinggan untuk tukar nasi. Terkebil kebil mata adik sedara aku tengok aku bawak lari pinggan ingatkan aku tak nak bagi dia makan. Mana tahu theori kicap tu memang boleh pakai ke kan. Tak memasal hantaran adik sedara guwa jatuh dah besar nanti sebab makan kicap sampai berparut muka dia. Sampai je kat dapur Puan Ibu pun bersuara.

"Kenapa tak bagi Ryan makan? Dia tak nak makan dah? Meh Ibu suapkan"

"Tak, Shyyra kata nasi ni ada kicap nanti parut chicken pox dia hitam"

"Eh tadi ada bagi ke? Habislah nanti berbekas muka dia dengan parut!"


Guwa rasa patut ke guwa cubit pipi guwa sendiri? Adakah guwa tersesat di alam mimpi? Kenapa semua cakap pasal kicap boleh buat chicken pox akan meninggalkan kesan kat muka ni. Lalu aku tanya balik Puan Ibu. Nak ketawa tergolek golek kang nampak sangat derhaka pulak.

"Mana Ibu tahu?"

"Masa kecik dulu korang semua Ibu ada suap kicap masa chicken pox, lepastu masing masing ada bekas bekas chicken pox tak hilang. Nasib baik lama lama dah hilang. Kalau tak percaya nanti tanya nenek. Ramai dah orang cakap macam tu. Benda benda macam ni pun tak tahu, careless."


Tak memasal guwa kena careless dengan Ibu guwa. Rasa guwa nak berlari je tau pergi rumah nenek tanya betul ke tak eh makan kicap masa chicken pox ni bahaya? Ke guwa sorang je yang baru first time dengar?

Cikgu sains tak pernah bagitahu pun. 

Hmmm... Mungkin korang pun sama macam aku, ke korang pun dah tahu? 



NOTE: Habistu kalau makan benda lain masa chicken pox apa jadi eh? Sehari semalam guwa tak habis fikir tau.


TWITTER : @AIZATABD
INSTAGRAM : SKULLSULIVAN
FACEBOOK : EIJAT ABDULLAH