APA YANG KAU MILIKI SEKARANG TAK AKAN PERNAH KEKAL. SEMUA TU PINJAMAN DARIPADA ALLAH, SEMENTARA. WALAU SEMENTARA, IA MAMPU BUAT KAU RASA APA TU BAHAGIA. DERITA TU AKAN ADA, CUMA TAK AKAN LAMA. SEBAB TU ALLAH JADIKAN KAU MANUSIA, UNTUK KAU MENEROKA APA YANG DIA CIPTA

Thursday, October 20, 2011

A Y A H

ASSALAMUALAIKUM

bercerita tentang ayah pula harini . jarang sekali dapat baca cerita tentang ayah sebab banyak cerita yang kita baca berkaitan dengan ibu . ya , memang ibu lagi penting daripada ayah , ibu lebih tinggi darjatnya daripada ayah , tetapi kedua dua mereka amat penting buat kita . ramai yang lebih rapat dengan ibu berbanding ayah . ayah hanya menjadi tempat mereka minta duit , membelikan sesuatu tetapi ibu menjadi tempat mereka berkongsi masalah , suka dan duka .

A Y A H ?


kita selalu menangis , kita selalu mengeluh , kita selalu tidak rapat dengan ayah sebab ayah selalu tak nak dengar masalah kita , ayah selalu balik lambat berbanding ibu , ayah selalu marah kita , ayah selalu nampak kesalahan kita . ayah selalu tiada di rumah . mengapa ? kita hanya tahu menilai tapi kita tidak melihat dari jauh . insan yang bernama ayah , menjadi ketua keluarga buat kita , menjadi hero buat ibu kita , menjadi pelindung kepada keluarganya tidak kira di mana , bagaimana . ayahlah insan yang banyak berkorban masa demi membahagiakan keluarganya .

KENAPA AYAH SELALU TIADA DI RUMAH ?

ayah mencari rezeki lebih untuk keluarganya , ayah bekerja keras memastikan anaknya bahagia , mempunyai cukup kelengkapan supaya anaknya sentiasa tersenyum . membuat anaknya bangga terhadap dirinya , menjadikannya contoh untuk anaknya .

TETAPI ,

anak anak hanya merungut ayahnya selalu tiada di rumah , ayahnya tidak sayangkannya , ayahnya hanya tahu balik lewat keluar sehingga lewat malam , tidak mempunyai masa untuk makan malam bersama .

KENAPA AYAH TIDAK PERNAH MENDENGARNYA BERCERITA ?

ayah mempunyai banyak tugasan buat dirinya , ayah mempunyai banyak kerja untuk difikirkan , bila dia ingin meluangkan masa untuk bersama anaknya , anaknya sudah tidur , ayah selimutkan anaknya , ayah mengusap kepala anaknya , ayah menjadi yang terbaik untuk anaknya .

TETAPI ,

anaknya hanya merungut menyoalkan sikap ayahnya , menyoalkan yang perhatian ayahnya terhadap dirinya dilupakan .


ibu selalu cakap , ayah cari rezeki , ayah bukan tiada masa nak bersama tapi itulah yang ayah buat untuk membahagiakan anak anaknya . kamu semua belum lagi jadi ayah , nanti bila dah bergelar ayah , baru kamu tahu nilai senyuman anak anak buat ayah . dia mahu anaknya sentiasa tersenyum . anaknya sentiasa sihat . anaknya sentiasa senang untuk kehidupannya . tidak pernah dia berkira , tidak pernah dia mengeluh . setiap kemahuan akan dituruti , tidak kira lambat atau cepat , pasti akan diturutinya . kita tidak pernah nampak semua itu sebab yang kita tahu , ayah hanya sibuk dengan projeknya , kerjayanya , tapi , saat kita sakit , ayah lupakan semuanya , ayah sanggup ambil cuti , tangguhkan mesyuarat pentingnya untuk bawa kita ke klinik . saat kita pertama kali menjejakkan kaki ke sekolah , ayahlah yang meneman kita , ayahlah yang memerhatikan kita di luar tingkap , ayahlah yang menunggu kita di luar sekolah menunggu kita pulang .

ayah tidak pernah mengeluh , ayah tetap tersenyum , ayah memberikan kucupan . jarang kita mendengar ayah cakap "ayah sayangkan anak anak ayah" tetapi jauh di sudut hati ayah , kitalah yang terpenting untuk dirinya berbanding nyawanya . kitalah yang menceriakan setiap hari harinya , kitalah yang menjadi penguat dirinya untuk meneruskan kehidupan . tanpa kita sedar , ayahlah yang menjadikan kita boleh tersenyum sehingga ke saat ini , menjadi hero di belakang kita , menyokong setiap gerak geri kita .

TETAPI ,

janganlah kita lupa akan jasa ayah kelak , sebab , dia tidak mengharapkan balasan , yang dia mahu , perhatian daripada anaknya menjelang tua sebelum dia melelapkan mata , menghembuskan nafasnya yang terakhir , pergi jauh dari dunia ini . mengharapkan anaknya yang mengusung jenazahnya ke tanah perkuburan , menjadi imam untuk menyembahyangkan jenazahnya , menyedekahkan Al-Fatihah untuk dirinya . jarang kita melihat ayah menangis jika dilukai tetapi ingatlah , ayah tidak pernah menunjukkan kesedihannya . senyuman seorang ayah bermakna buat kita kerana , ayah juga adalah penguat kepada ibu juga . love youu , dad .


NOTE : hargailah ayah selagi ia masih mampu tersenyum untuk kita


No comments:

Post a Comment