APA YANG KAU MILIKI SEKARANG TAK AKAN PERNAH KEKAL. SEMUA TU PINJAMAN DARIPADA ALLAH, SEMENTARA. WALAU SEMENTARA, IA MAMPU BUAT KAU RASA APA TU BAHAGIA. DERITA TU AKAN ADA, CUMA TAK AKAN LAMA. SEBAB TU ALLAH JADIKAN KAU MANUSIA, UNTUK KAU MENEROKA APA YANG DIA CIPTA

Tuesday, February 14, 2012

ibu , you always give the best !

ASSALAMUALAIKUM

seorang anak lelaki pergi ke arah ibunya satu petang menaiki basikal lalu ke dapur . di tangannya memegang kertas yang tertera tulisan yang ditulisnya sendiri lalu menghulur kertas tersebut kepada ibunya . selepas mengeringkan tangan , si ibu mengambil kertas tersebut lalu membaca . di atas kertas tersebut tertera :

memotong rumput : RM 5.00
bersihkan bilik saya untuk minggu ni : RM 7.00
pergi kedai beli barang : RM 3.00
jaga adik : RM 5.00
dapat keputusan baik : RM 10.00
JUMLAH = RM 30.00

si ibu tersenyum , memandang kepada anak lelakinya yang sudah remaja usianya , dia mengambil pen dan memusingkan kertas tersebut , dia mula menulis :

sembilan bulan ibu bawa kamu ke mana mana di dalam perut ibu : 
TIADA BAYARAN
sembilan bulan ibu ke klinik , jaga kesihatan kandungan ibu iaitu kamu : 
TIADA BAYARAN
semua yang ibu pujuk kamu dari kecil sampai besar bila menangis : 
TIADA BAYARAN
setiap malam ibu risaukan kamu , sampai tidak lena tidur : 
TIADA BAYARAN
untuk mainan , makanan dan membersihkan pakaian : 
TIADA BAYARAN
bila kamu buat ibu cinta dan sayangkan kamu sepenuhnya anak ibu tersayang : 
TIADA BAYARAN

kemudian si ibu tersenyum lalu menghulurkan kertas tersebut beserta wang kertas RM 30.00 kepada anak lelaki kesayangannya itu . apabila anaknya membaca , terkedu , terkaku dan linangan airmata jatuh dari matanya . dia kembali mengambil pen dah menulis : PAID IN FULL lalu memeluk ibunya .


setiap ibu tahu apa yang terbaik untuk anak anaknya . macam orang cakap , setiap apa yang kita buat , naluri ibu tu akan kuat terasa . siapa yang mengandungkan kita selama 9 bulan membawa kita ke mana mana ? siapa yang memberi makan minum kita , memberi susu badan mereka , memujuk kita bila kita menangis ? dan itulah ibu yang sering kita panggil bila kita susah sahaja . tak mudah nak ucapkan kata sayang kat ibu sebab dengan perbuatan pun boleh kita tunjukkan rasa sayang kita pada ibu . yes , aku sangat bersyukur sebab aku masih ada ibu . ibu yang memahami , ibu yang tidak pernah berkira dan ibu yang sangat memberikan kasih sayang .

dan inilah coretan hati aku yang aku luahkan betapa aku sayangnya ibu dan ayah . Allah kurniakan aku dua insan yang penting dalam hidup aku . insan yang menjadi idola dalam hidup aku . dan ibu , hai ini mirul tengah buat blog pasal ibu ni so ibu bacalah , tak susah manapun nak baca . ibu just connect internet lepastu bukak blog ni . eh ibu tahu tak hari ini hari apa ? jangan ibu buat buat tak tahu pula sebab birthday sendiri pun tak akan boleh lupa ! pewwittt . dan ibu , macam orang selalu cakaplah kan , orang kalau bab berfalsafah ni memang suka lepastu berangan sorang sorang sampai kena marah sebab leka . apa ibu macam orang sekarang ni cakap , watlek watpeace . hambik ahh bukan main ayat . ok , sebab ada juga yang tak kenal ibu kan , ada juga nak tengok ibu ni macam mana tapi susah betul nak cari gambar ibu sorang sorang so orang rembat gambar masa kita pergi majlis pertunangan tu , lai lai tengok semua !


i never thank you enough for listening to me
i never thank you enough for protecting me from the things i shouldn't do
i never thank you enough for guiding me in the right direction
i never thank you enough for putting up with my mood swings and arrogance
i never thank you enough for without a doubt being there for me
i never tell you enough how much i love you mum
you mean the world to me, but i don't tell you enough
but no matter what, i always will love you mum, no matter how much we argue, or how much you anger me, i'll love you till the day i die
IBU ,

dulu sewaktu aku kecil , aku memerlukan kasih sayang seseorang , kau datang , memeluk tubuhku yang kecil . kau peluk aku dengan penuh kasih sayang , kau peluk aku dengan penuh kemanjaan . kau sayang aku dengan sepenuh kasih sayang yang kau ada . selama sembilan bulan aku selesa berada dalam pelukanmu . apabila pertama kali aku buka mata aku melihat dunia , kau peluk aku , kau cium pipiku . kalimah azan terucap di telingaku oleh seorang yang bergelar ayah . kau melindungi aku dengan seluruh tenagamu biarpun kau yang menerima padah . sekalipun kau tidak benarkan aku tercedera , aku sakit menderita .

IBU ,

semakin lama aku semakin membesar , kasih sayang kau tak pernah pudar . kau sentiasa ada untuk aku . kau sentiasa ada ruang untuk meluangkan masa dengan aku . kau sentiasa ada saat aku memerlukan kekuatan . tapi semakin lama semakin aku tidak mendengar kata kata kau . kadang kadang aku terfikir , siapakah yang mendengar kehendak aku waktu kecil dulu ? siapakah yang menuruti kehendak aku . aku jadi sedih hiba sebab aku tahu telah banyak aku lukakan hati kau . tapi kau tidak pernah kata . kau lebih suka berdiam diri . tapi kau sorokkan dengan kegembiraan kau .

IBU ,

sungguh indah nama yang kau berikan kepadaku , sungguh besar pengorbananmu sehingga aku berjaya . sungguh tinggi kesabaranmu menjadikan aku anak yang berguna di samping heromu , ayah yang tidak putus putus menjadi penguat kau walau di mana kau berada . kau lah wanita yang aku anggap paling aku hargai dan sanjung tinggi ibu . tidak terbalas segala jasa kau sejak pertama kali aku membuka mata aku melihat dunia . tapi ibu , kehampaan kau sering kau sorokkan jika aku degil . aku tahu , sudah banyak aku hampakan kau . tapi ibu tak sekali aku bermaksud melukai kau .

IBU ,

aku ingin selalu berada di sampingmu , jika nyawa boleh ditukar , ingin aku tukar supaya kau boleh menikmati hidupmu lebih lama daripada aku . supaya kau bahagia dengan senyuman kau yang tidak akan aku lupa . jika aku sudah berkeluarga , akan aku didik isteriku menjadi sepertimu ibu . seorang wanita yang kuat , seorang wanita yang tabah dengan dugaan hidupnya . doa dan nasihat tidak pernah lekang daripada mulutnya . seorang wanita yang kuat menempuh setiap harinya .

IBU ,

di kesempatan ini , mirul ingin ucapkan SELAMAT HARI LAHIR dan semoga ibu sentiasa berada dalam kebahagiaan dan nikmat yang Allah kurniakan , insyaAllah . macam ibu selalu cakap , "you never appreciate all of the things that your mother did until you find yourself doing the same things for your kids" . and i hope ibu akan selalu ada kat samping kami kan , happy sama sama and jangan sedih sedih . kalau sedih nanti dah nampak muka 30 tahun lebih tua , nak ? so always senyum and insyaAllah akan dipanjangkan usia bersama hero tersayang yang selalu ada di samping Ibu Norry . kami sentiasa akan menjadi anak anak yang tebaik untuk ibu , insyaAllah . thank you for all and i have something to give and shira will give it to you tapi nak juga masukkan kat sini :


tiada apa yang boleh dibandingkan dengan pengorbanan ibu kepada kami !
namamu bukan saja terukir di bintang , tetapi di hati kami !

IBU NORRY ,

You may be treated like the maid,
you may be treated like the gardner,
you may be treated like the daycare,
you may be treated like the chauffer,
you may be treated like many things.
But one thing is for sure,
You will always be loved.
For a fathers work may be from sun up till sundown,
but a mothers work is never down.
And all that I have, am, and hope to be, I owe to you,
So this is for all the times I forgot to say 


THANK YOU!!with love , your lovely handsome kids ,

MUHAMMAD AMIRUL AIZAT ABDULLAH


TWITTER : AIZAT ABD (KLIK)


No comments:

Post a Comment