APA YANG KAU MILIKI SEKARANG TAK AKAN PERNAH KEKAL. SEMUA TU PINJAMAN DARIPADA ALLAH, SEMENTARA. WALAU SEMENTARA, IA MAMPU BUAT KAU RASA APA TU BAHAGIA. DERITA TU AKAN ADA, CUMA TAK AKAN LAMA. SEBAB TU ALLAH JADIKAN KAU MANUSIA, UNTUK KAU MENEROKA APA YANG DIA CIPTA

Tuesday, May 1, 2012

this is what we called , LIFE

ASSALAMUALAIKUM

dalam hidup , macam macam yang kita akan belajar . sekeliling kita semua yang kita lihat adalah pengajaran buat kita . dan macam macam jugalah yang aku dah belajar sepanjang 20 tahun aku hidup kat dunia . bagi orang lain , 20 tahun masih terlalu awal untuk bercakap tentang hidup , tapi dalam 20 tahun nilah juga macam macam yang aku hadapi , macam macam yang aku lihat and macam macam juga yang aku dapat . ada masa aku tersenyum , aku ketawa , aku gembira , aku ditinggalkan , semua ada dalam 20 tahun selama aku meminjam nafas hidup di dunia sebelum aku melelapkan mata aku one day nanti . dan dalam 20 tahun nilah juga , aku banyak belajar erti cinta , erti menghargai , erti persahabatan , erti untuk kuat dan erti untuk menerima someone yang telah pergi . even mereka tiada lagi di depan aku , tapi aku sentiasa anggap yang semangat mereka sentiasa ada dalam hati aku and akan aku bawa kemana mana sahaja aku pergi . 

AIZAT , HIDUP HANYA SEKALI , JANGAN SESEKALI KITA BAZIRKAN HIDUP KITA UNTUK MENGGELAPKAN MASA DEPAN KITA SENDIRI

aku sentiasa ingat semua kata kata yang Isya selalu beri and nasihatkan kat aku , even dia pergi jauh dari hidup aku , pergi tinggalkan aku . hanya kenangan aku dengan dia je yang ada dalam ingatan aku . kenangan sepanjang masa aku pernah bersama dia ketawa , sedih dan gembira . aku lebih sukakan kenangan sebab orang kata memori tak akan berubah , cuma manusia je yang berubah dan Isya jugalah yang banyak mengajar aku erti menghargai , erti macam mana nak kuat dalam teruskan kehidupan aku dan erti cinta . memang susah kita nak lupakan someone yang penting dalam hidup kita bila dialah yang selalu bersama dengan kita memberi semangat and tak putus berikan senyuman buat kita , but kita perlu tahu sometimes kehadiran mereka hanya untuk membuat kita tersenyum dan bahagia . even Isya pergi dengan senyuman , even Isya pergi tanpa rela hati dia , even Isya pergi dan ingin membuat aku bahagia , aku masih mengharapkan senyuman dia akan kembali kat depan aku one day nanti even kami hanya berkawan . dialah gadis pertama yang membuat aku ikhlas jatuh cinta pada dia dengan hati aku . dialah yang sentiasa menjadi senyuman aku , dialah yang sentiasa membuat aku kembali tersenyum bila aku sedih . even tiada lagi ice cream untuk kami makan bersama , tapi kenangan bersama ice cream akan tetap aku ingat even dia tiada lagi di sebelah aku untuk teman aku makan ice cream , untuk teman aku main layang layang di pantai , untuk teman aku Skype until aku tertidur , tapi semangat yang dia tinggalkan akan sentiasa menemani aku sentiasa and perlu tahu , kebahagiaan dia bukan milik aku , dia akan jumpa kebahagiaan dia satu hari nanti . 

"CINTA PERTAMA ITU TAK SEMESTINYA AKAN KEKAL , TAPI CINTA PERTAMA ITULAH YANG SENTIASA AKAN BUAT KITA TERSENYUM AND AKAN DIKENANG"bila Isya pergi meninggalkan senyuman and semangat dia buat aku , Haykall muncul dalam hidup aku . seorang sahabat yang sangat akrab dan terbaik bagi aku . muncul dia dalam hidup aku membuat aku lagi happy and bersemangat untuk teruskan hidup . dia lah yang banyak mengajar aku erti menghargai sebuah persahabatan even perkenalan kami hanyalah singkat . even dia muncul sekejap sahaja dalam hidup aku , but aku bersyukur sebab dia lah yang sentiasa akan bersama dengan aku and kawan kawan aku . even sometimes dia sendiri tak rasa happy , dia akan cuba happykan orang lain . aku boleh nampak daripada mata dia , aku boleh nampak daripada segi percakapan dia . walau dia juga dah jauh daripada aku , aku always berdoa yang dia akan sentiasa happy dengan life baru dia . aku sentiasa cakap kat dia "SMILE EVEN IN PAIN" sebab kalau kita buat orang lain happy tapi diri kita yang terluka , at least kita akan dapat sedikit bahagia melalui senyuman kita tu .

PERSAHABATAN TU MACAM GULA GULA GETAH , EVEN DIA DAH TAK MANIS , IA TETAP TIDAK AKAN LARUT

yes kami dah lost contact sebab masalah kesihatan Haykall , aku just berharap yang one day dia akan muncul dengan senyuman di hadapan kami . dengan semangat dia yang baru , dengan senyuman dia yang baru , kembalikan memori dia bersama dengan aku , Arriq , Danni , Ayed and Nisa . semua tu akan aku tunggu even mengambil masa yang lama . tak semua orang akan tahu macam mana pentingnya seseorang tu dalam hidup dia until dia dah pergi dari hidup kita one day nanti . sebabtu kita kena hargai apa yang ada dalam hidup kita walaupun kita rasa benda tu kecil and tidak penting bagi kita .tapi semua tu menjadikan aku lebih kuat dalam hidup , lebih tersenyum even sometimes ada orang kanan kiri cuba membuat kita terjatuh . kita tak gagal kalau kita terjatuh banyak kali , tapi kita akan gagal kalau kita jatuh sekali and kita tak berusaha untuk bangun . orang boleh cakap apa apa sahaja tentang kita , tapi hanya kita sahaja yang tahu siapa diri kita . semakin hari hidup aku menjadi semakin matang , and aku berjumpa dengan second love aku . si dia yang kembali membuat aku bertambah happy , sentiasa membuat aku tersenyum . dia selalu cakap :

"JAGA HATI ORANG AND PERASAAN ORANG MACAM MANA AWAK HARGAI DIRI AND HATI AWAK"

dan itulah juga yang menjadi aku sentiasa tersenyum even sometimes aku tersenyum dalam terluka . kebahagiaan tu tak semestinya akan berkekalan buat diri kita tapi kelukaan tu muncul untuk kita kejar balik kebahagiaan kita , kemunculan Fatin dalam hidup aku juga hanya persinggahan untuk membuat hidup aku lebih happy and berwarna warni penuh dengan senyuman dan memori aku bersama dia . menemani setiap hari hari aku , menjadi peneman untuk aku makan ice cream . even sometimes dia selalu marah aku makan ice cream sebab masalah kesihatan aku , tapi aku just senyum and suruh dia makan bersama . dia yang always marah aku supaya jangan give up , dia yang always bebel kat aku supaya jangan malas , dia yang selalu buat aku tersenyum bila aku nak marah dan dialah orang yang selalu aku kenyitkan mata untuk membuat dia sentiasa tersenyum . tapi semua tu hanya kenangan sebab kami dah bawa haluan kami sendiri . even ini adalah keputusan kami bersama , memori kami tetap tak akan hilang , sentiasa ada dalam hati . kebahagiaan kami bukanlah untuk bersama , tetapi kebahagiaan kami ada bersama dengan seseorang yang akan kami jumpa satu hari nanti . pernah juga aku tanya Ibu Norry , kenapa kita akan kehilangan orang yang kita sayang Ibu ? and Ibu just cakap sambil tersenyum :

"SOMETIMES ORANG HANYA SINGGAH DALAM HIDUP KITA BUKAN UNTUK BERSAMA DENGAN KITA , TAPI UNTUK BUAT KITA BAHAGIA"

and aku kembali tersenyum bila dapat jawapan macam tu . even mereka hanya muncul dalam hidup aku sekejap . tapi mereka jugalah yang banyak mengajar aku erti hidup , erti menghargai . even sometimes aku tersenyum dalam terluka bila ingatkan memori aku bersama mereka , tapi aku tahu , akan ada kebahagiaan aku yang kekal di depan one day nanti . aku just perlu cari and tak perlu mudah mengalah . setiap orang yang datang pasti akan pergi , setiap orang yang terluka pasti akan ada kebahagiaan buat mereka .

HIDUP BUKAN UNTUK BERSEDIH SEBAB KALAU KITA TERUS BERSEDIH KITA AKAN TERLEPAS BANYAK KEBAHAGIAAN UNTUK KITA

even one day nanti aku akan keseorangan tempuh semua hari hari aku , tapi semangat orang yang pergi dari hidup aku akan aku bawa bersama . yang mereka mahu , aku tak mudah mengalah , aku teruskan hidup dengan senyuman tanpa kelukaan . sebab yang perlu ada dalam hati kita kebahagiaan . aku bahagia , aku happy sebab even mereka pergi dari hidup aku , mereka tinggalkan semangat mereka dalam hati aku , tinggalkan impian mereka untuk melihat aku happy satu hari nanti . aku bersyukur sebab aku masih ada orang sekeliling yang sentiasa menyokong aku , and bila aku dah dapat kebahagiaan itu nanti , masa itulah aku akan tersenyum untuk menutup mata aku dan meninggalkan dunia untuk menempuhi hidup aku di akhirat sana , insyaAllah .
NOTE : love is not what you see , not what you think , not what you hear , not what you achieve , its all that you feel in yourselfNo comments:

Post a Comment