APA YANG KAU MILIKI SEKARANG TAK AKAN PERNAH KEKAL. SEMUA TU PINJAMAN DARIPADA ALLAH, SEMENTARA. WALAU SEMENTARA, IA MAMPU BUAT KAU RASA APA TU BAHAGIA. DERITA TU AKAN ADA, CUMA TAK AKAN LAMA. SEBAB TU ALLAH JADIKAN KAU MANUSIA, UNTUK KAU MENEROKA APA YANG DIA CIPTA

Sunday, November 1, 2015

Trip to South Korea : Seoul Last Day

ASSALAMUALAIKUM

Rasa macam boleh berbahagia je kan sebab dah last update aku ke Korea? (sebab takyah nak pening fikir nak taip apa dah everyday). Even rasa sedih tu belum hilang lagi (melampau dah nak dekat 3 bulan balik tak reti nak move on) sebab kalau boleh dapat duduk sebulan dua dekat Korea pun best. Sampai dah rasa rindu nak makan lempeng or sambal belacan, baru balik Malaysia. Tu kalau sebulan aku duduk sana, entah bila aku punya update trip nak siap, entah entah tahun ni pergi, 2 tahun akan datang baru update siap. Menyampah je kan? So last update ni aku nak selit unsur unsur derita bercampur sedih, sebab nak balik kan, awal awal dah siap sediakan tisu 6 7 kotak mana tahu kot kot nak nangis ke kan. So, apa ada kat last day trip aku? 


Seoul, August 4, 2015

Harini memang tak dapat nak tidur. Bukan sebab mengada tak nak tidur sebab nak balik dah, tapi sebab record video #5FriendsInSeoul je nak dekat pukul 4 pagi, then aku sambung packing baju apa semua lagi, tengok dekat luar dah cerah sebab dah pukul 5 pagi, Macam biasalah sini pukul 5 pagi dia kau boleh dah nak berkelah ke, main mak mak ke, takpun bercucuk tanam sebab memang terang sangat sangat. So sebabkan flight pukul 4 macam tu and dalam pukul 1 nak get ready pergi airport, so we guys decide untuk pergi Big Hit Entertainment awal pagi macam ni. Even pekerja dia pun tengah siapkan sarapan anak anak, apa aku kisah, dapat sampai depan bangunan pun dah rasa cukup ok dah. Buat kata fans fans BTS:

"OMG SUGA PERNAH LALU SINI! OMG TAEHYUNG PERNAH MAKAN KIMBAP SAMBIL LALU SINI! OMG JUNGKOOK PERNAH JATUH BASIKAL DEKAT JALAN YANG AKU JALAN NI"

Kan? Macam aku tak tahu perangai masing masing.


Aku duduk dekat tingkap bilik daripada waktu camni sampai....... (sambung bawah)


Sampai ke terang camni ko tahu sebab takut terlajak tidur.


Paling cabaran sekali, bila nak kena mandi pagi dekat sini. Sebab aku rasa aku dah buka maximum dekat heater tu pun dia masih ada rasa sejuk, apa lagi memang pagi pagi dah terkinja (actually kan aku berus gigi dengan cuci muka je sebab kan masa tu macam pukul 5, aku mandi malam tadi pukul 2 camtu. dimaafkan kan?). So aku decide nak pergi Big Hit dulu then balik baru mandi siap siap apa semua, alang alang nak balik sekali kan. Macam tu memang kena sembur perfume setengah botol. Nak pergi Big Hit daripada guesthouse kitaorang ni memang tak jauh pun, sebab we guys stay dekat Apgujeong so macam bonus lah bagi kitaorang sebab hari hari boleh pergi duduk depan tu tunggu BTS keluar (tapi tak pernah buat pun benda ni). 

So, pagi buta ni yang gigih nak pergi just aku dengan Meen je sebab Keba not so into korean idol sangat so dia pilih untuk tidur daripada gigih hadap kitaorang pergi Big Hit tu. Then Dini pula after solat subuh aku tengok dia dah terbaring macam anak tiri atas sejadah, so aku rasa dimaafkan kot and biarkan dia tidur. Kesian pula nak heret sekali, Didi pula memang not into BTS so dia memang akan tidur. So Meen dengan aku je yang bersemangat and tak sabar nak menghadap bangunan BTS even dia hanyalah seketul bangunan. Owner guesthouse ni pun kalau tahu we guys merayau pepagi buta ni semata mata nak pergi Big Hit, kena tampar dengan kerusi agaknya sebab memang awal pagi, tapi dah cerah gila.


Siap gigih kan nak berkemeja bagai? Kan? Cakaplah ye, alah tu pun susah ke.


Mesti ada yang tanya kan, macam mana nak pergi Big Hit tu? To be honest aku guna waze je and ikut je mana waze tu bawa aku. Kalau korang stay kat tempat lain kan, korang just ambil train then berhenti dekat Apgujeong Station (LINE 3) and Exit 3. Then korang boleh waze Big Hit Entertainment. Aku rasa daripada train station tu dalam 2km or 3km something. Apa? Jauh? Kat sini dah sampai takyah fikir jauh, redah je semua tempat, bukan everyday boleh datang. Kalau daripada guesthouse aku dalam 1km je macam tu so aku takdelah rasa perit sangat nak berjalan. Nak pergi SM Ent and lain lain company tu actually lagi jauh kau kena berjalan daripada nak gi Big Hit ni. So siapa malas batalkan je niat kau sebelum kau merungut jauh. Aku ketuk kepala kau nanti.


Daripada sini dah boleh bau perfume perfume BTS ni acane ni


Nak pergi sini dia macam agak struggle sikit sebab kau akan masuk celah celah bangunan mana entah. Tahu tahu je dah sampai. Masa sampai tu serious aku nervous tanpa sebab hahahaha. Aku sendiri rasa aku bangang sebab nervous padahal bukan ada siapa siapa pun masa tu. Plus BTS ada dekat Chile. Hampa tu memanglah hampa sebab memang kau boleh nampak meja, corridor and pintu yang diorang selalu duduk melepak dekat bawah bangunan. Aku bet kalau diorang ada, sah sah aku pun join melepak sekali even kena duduk dekat lantai sekalipun. So lepas segala hard work and penat lelah, tadaaa! Nampak papan tanda Big Hit pun dah excited macam apa. Malu je ahjumma pandang padahal dia agaknya BTS lalu sebelah pun dia malas dah nak pandang. 


First thing first kena ambil gambar ni dulu. Mana tahu tetibe papan tanda ni tumbang ke kan tak dapat dah 
nak ambil gambar. 


Ni entrance Big Hit Ent. Not the whole building tu Big Hit punya, only level 2 and 4, lain semua 
pekerja syarikat lain. 


Can you imagine pekerja dalam bangunan ni boleh tengok BTS everyday keluar masuk lalu lalang? Entah entah dah tak rasa apa dah sebab dah selalu sangat tengok kan? So balik daripada Korea aku start dah nak cari kerja dekat dalam bangunan tu. Buat buat macam tak kenal BTS, buat  buat cool. Kalau buat buat kenal karang susah sebab nanti kena halau pula daripada bangunan dok terjerit jerit berfanboy sana sini. Mahu kena hempuk dengan meja dekat depan bangunan tu.


Tadaaaa selfie dekat sini wajib memandangkan kalau nak letak tripod, mahu tertonggeng sebab jalan dia berbukit.


Masa sampai sini pun rasa nervous even takda siapa siapa pun kat sini. Kau bayangkan we guys sampai pukul 630 pagi. Siapa je dah masuk kerja kan even terang benderang dia bukan main. Rasa macam nak masuk je sebab entrance dia tak berkunci pun. Mana tahu jenguk dalam tu tiba tiba diorang tengah sarapan ke kan. But tak masuk pun sebab tak nak lah jadi header dalam Metro, warga Malaysia kena tangkap sebab ceroboh company dekat Korea. So we guys just berlegar legar je area luar bangunan. Asal ada bunyi kereta je lalu, bertempiaran rasa nak lari sebabnya mana tahu tiba tiba BTS balik ke. Mahu tak terkejut nyawa. 

Plus kawasan bangunan ni memang jauh daripada jalan besar and macam area bangunan pejabat and perumahan. So, memang tak ramai orang lalu lalang. Kau nak ambil gambar sambil terbaring dekat jalan raya depan bangunan sampai 2 jam pun tak apa, takde kereta yang akan gelek kau punya, aku gerenti. So if BTS memang ada dekat Korea, korang bolehlah tunggu sebabnya memang ni jelah laluan utama diorang. Tak ada punya laluan bawah tanah ke, laluan udara ke. 


Nampak tak meja BTS selalu melepak dekat belakang tu? Fangirl luar sana sila menjerit.


Ni acah trainee je ni even muka sama gila dengan Do Min Joon. Menyampah kan?


Masa aku ambil gambar dekat cermin ni, entah entah ada orang kat dalam tengah perhatikan aku sambil 
ketawa tertonggeng. Sangat zaman 1997 ambil gambar kat cermin.


We guys melepak dekat sana pun tak lama. Dalam 1 jam macam tu je sebab tak tahu nak buat apa. Sebab rasanya setiap angle dekat situ dah ambil gambar. Nak tunggu BTS balik from Chile pun memang mereput lah cerita dia kan. If korang ada masa, korang boleh juga singgah Jellyfish Entertainment sebab dia dekat area sini juga, cuma aku memang nak kejar masa nak balik so memang tak dapat nak menyinggah sana. Next time jelah tu pun kalau ada rezeki nak sampai sini lagi (sangat desperate berharap rezeki tu akan ada).


Ko nampak dinding belakang aku tu? Haaaa situlah dinding favourite BTS pergi OOTD.


After dah puas ambil gambar, aku dengan Meen decide nak balik sebab nak rest sekejap daripada malam tadi tak rest. Mahu terhuyung hayang seret bag nak pergi airport nanti. Yang lain tengah sedap tidur kat guesthouse, aku aku pagi pagi buta berjalan. So breakfast we guys just beli air dekat 7E and breakfast dekat guesthouse sebabnya kedai pagi pagi buta pun tak buka. Aku rasa aku dengan Meen je manusia yang lalu lalang berlegar dekat jalan raya sebab semua masih mood susah nak bangun pagi and tengah mandi tunggu turn nak siap siap pergi kerja.


Masa ni dah mula rasa tak nak balik dah ni. Nak duduk lagi lama lama kat sini. 


Yang dia ni tak puas puas tidur and tak sabar nak balik. 


So sebelum balik, ambil gambar dengan owner guesthouse. Kitaorang balik tu ambil cab from sini nak ke airport sebabnya if nak naik train memang kau akan boleh tertinggal flight sebab nak kena tukar tukar train dengan barang kau yang banyak macam orang pindah randah kena halau daripada negara ni. So better ambil cab and total untuk cab from Apgujeong around 90,000KRW. So sorang dalam 30,000KRW je macam tu and cab dia besar. Since Didi and Dini balik lambat, we guys jelah yang pergi airport. Kalau makin ramai makin murahlah korang bayar cab. 


Thank you Naz! Jumpa lagi inshaAllah kalau ada rezeki. Thank you bagi makan tembikai Korea! hehehe


Masa sebelum sampai airport, semua benda aku record, yang penting Meen sempat pergi bungkus nasi goreng kimchi dengan kimbap ahjumma. Lepaskan craving sebelum balik sebabnya nanti dah balik mesti rindu mak cik tu punya kimbap. Daripada ke lampu jalan tong sampah semua aku record. Balik tu pula aku lalu Han River, memang mulalah aku ni nak berangan macam dalam drama then kekonon hero dia ni merajuk nak pergi pindah luar negara then nanti makwe dia datang dekat airport tahan. Bangang kan? Padahal pakwe yang kena tahan makwe kalau ikut drama ni.


Kat airport ni dia akan berhentikan korang bebetul dekat tempat idol selalu turun. So korang yang nak bajet idol, 
bolehlah start membajet okay?


Tadaaa nilah tempatnya tapi sorang idol pun aku tak nampak, aku nampak aku je (Jackson baru balik dari law 
of jungle masa ni tapi aku takda kat airport masa tu, nangis)


Tips, kalau korang nak fikir pasal berapa KG luggage nak ambil kan, better korang fikir dulu banyak tak barang nak shopping. Sebabnya if korang ambil banyak terus, membazir. Macam bag kitaorang, memang rasa berat gila and kalau campak dekat kau pun, harini dah meninggal, tapi bila timbang, baru 23kg, so dah membazir duit. Baik ambil 25kg punya luggage je and upgrade seat korang. Memang banyak gila terbazir kat sini. Kau tengok gambar bawah ni pun rasa banyak, tapi actually banyak membazir sebab beli luggage 30kg. 


Masing masing bag tak nak kalah dia punya berat. 


We guys sampai kat sana pun dah nak dekat pukul 2 macam tu and flight pukul 4. So masa nak check imegresen sana tu, memang risau gila makanan kena buang sebabnya kan ada bungkus kimbap then makanan mana boleh masuk dalam boarding area. Tapi, dia tak tahan and suruh buang pun. Macam macam alasan dah fikir apa nak buat kalau dia suruh buang. Dekat situ juga aku makan agaknya. Bantaikan aje, tapi nasib baik dia tak tahan, so selamat boleh makan dengan tenang sambil berlari.


Muka bahagia dapat selamakan kimbap favourite.


Dia ni tak dapat makan sambal, makan nasi goreng kimchi pun jadi.


Benda ni yang aku rindu sampai sekarang seh. Siapa ada dekat Korea sekarang? Nak kirim? Suga? Taehyung?


Tengah tengah makan, tiba tiba flight masuk. Spoil betul terus mood sedih datang and tak lalu nak makan. 


Selfie sebelum balik. At least ada gambar dekat sini sebelum balik. Nak juga tu tak habis habis bergambar.


Goodbye South Korea, till we meet again! 


Dan, alhamdulillah dalam pukul 9 malam macam tu, we guys pun selamat dah sampai dekat Malaysia. Tiba tiba teringat, tengah hari tadi baru je dekat Korea, sekarang malam dah ada dekat Malaysia. Thank you Syahiran sebab ambil kitaorang even dalam penat penat lelah berbeatbox sempat juga ada masa ambil kitaorang. Masa sampai ni semua diam and tak rasa nak makan. Mungkin semua masih dalam mood hiba so semua rasa baik diam daripada masing masing meraung nak balik Korea balik.


Sampai, seret bag pun lemau je.


Tu pakai topi tu paling happy. Then after dah 2 bulan balik, dia boleh cakap, sebenarnya kita boleh je balik 
sama dengan Didi and Dini sebab class aku takda sangat. Tak ke hotak tu? Aku benci Keba. 


So sampai di sini jelah cerita travel aku! Yes dah berjaya aku habiskan sampai last day even ambil masa nak dekat 3 bulan. Kau ingat senang nak buat idea, nak ingat balik semua benda. Struggle aku macam buat thesis master. So korang yang memang betul betul nak pergi tu, plan lah elok elok sebab ada tempat yang aku tak pergi pun sebab aku banyak merayap dekat idols punya company je. Ada banyak lagi tempat best yang korang boleh pergi. Have fun! Jangan cepat rasa penat, cepat rasa bosan and banyak buang masa. Rasa nak pergi, pergi je. Bukan selalu kan? 

And ada juga yang tanya aku orang Korea ni jenis macam mana semua. Aku ada terbaca juga ada orang ni kata dia memang peminat setia Korean drama lah apa kejadah benda semua kan. But dia kata orang Korea jenis yang kasar and takda basic langsung in English. Okay macam ni, if you really korean drama fan ke or korean idol fan, korang akan tahu diorang memang tak tahu langsung English sebab benda tu memang kira macam bukan bahasa utama sangat dekat sana. Nak cakap pun kadang kadang tak tahu. Ada kadang kadang sampai lari nak elak kau. Dalam drama pun dah boleh nampak and tahu kan? So, if you memang layan drama and etc, tak kan benda ni pun tak tahu? Is is real fan? hehehe. Macam you lah, orang uganda datang cakap dengan you, so you akan balas balik bahasa uganda juga ke? 

About adab pula, for me tak ada masalah sebab yelah macam biasa, if you respect orang kan, so orang pun akan respect you. Tak ada sebab dia nak tiba tiba kasar. Plus dekat Korea or mana mana negara macam Jepun ke, semua benda diorang beratkan masa (kita je yang suka jalan terhegeh hegeh), so kalau korang tengok dekat train station, even train dia ada setiap minit, diorang still juga akan berkejar kejar untuk dapatkan train tu. Dah kau lambat, kenalah goodbye. Senang cerita, if you nak travel dekat negara orang, you kena adapt budaya dia, bukan complain. Okay? Settle. Kalau semua benda nak ikut apa kita rasa je, duduk rumah travel dalam rumah sendiri. For me overall aku takda masalah and tak ada terima apa apa masalah pun. Even bawa luggage naik tangga pun ada orang tiba tiba tolong. Tu budaya diorang, kita sendiri pun ada budaya kita. So, respect.

Oh ya, ada another video juga from #5FriendsInSeoul sebelum aku tamatkan cerita journey aku dekat Korea. Click link bawah je so akan direct bawa korang ke video tu.



Also, siapa yang tak faham faham masih tanya pasal budget and etc, please tengok video kat bawah ni. Penat nak menjawab soalan korang yang sama ulang ulang.



Till we meet again, Seoul (meraung).


NOTE : so next destination we guys? rahsia jeng jeng! 


TWITTER : @AizatAbd
INSTAGRAM: @skullsulivan
FACEBOOK : Aizat Abd


6 comments:

  1. Berapa kos pergi sampai balik bro?

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum...wr...wb...Tuan/Puan Perkenalkan kami Bogalakon Tour sebuah Company yang memberikan perkhidmatan tour groud handing di beberapa tempat favorit lawatan.
    Insyallah,driver & tour guide kami santun,jujur dan mesra yang selalu akan bawa anda ke tempat kawasan favorit Bandung,Jakarta,Bogor.
    Bagi Tuan/puan yang hendak bercuti ke Bandung,Jakarta,Bogor city Tour dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di Bandung,Jakarta dan Bogor,boleh hub kami:
    Pin BB : 265577D0
    Call : +6285722 692 692
    WhatsApp : +6281220 375 375
    Facebook: Dicky Bogalakon{dicky.bogalakon@facebook.com
    Email: bogalakontour@gmail.com
    Insyaallah dijamin kami bagi harga yang sangat berbaloi & service yang terbaik.
    Terima Kasih.

    ReplyDelete
  3. Bangjat pergi sana kan plan drpd 2013 kann. Duit semua tu bangjat dengan kawan kawan yg lain kumpul sendiri ke banyak banyak duit tu semua? Kalau kumpul sendiri kan, bagi lah tips sikit sebab kawan saya pun ada ajak saya travel somewhere. Thanks

    ReplyDelete
  4. tade cerita pasal wollim ke bangjat?

    ReplyDelete
  5. tade cerita pasal wollim ke bangjat?

    ReplyDelete
  6. bang jat nak tnya luggage tu 23 kg tu satu trolley tu ke? or satu sorng? plis reply :)

    ReplyDelete