APA YANG KAU MILIKI SEKARANG TAK AKAN PERNAH KEKAL. SEMUA TU PINJAMAN DARIPADA ALLAH, SEMENTARA. WALAU SEMENTARA, IA MAMPU BUAT KAU RASA APA TU BAHAGIA. DERITA TU AKAN ADA, CUMA TAK AKAN LAMA. SEBAB TU ALLAH JADIKAN KAU MANUSIA, UNTUK KAU MENEROKA APA YANG DIA CIPTA

Sunday, May 15, 2011

INILAH CINTA

PART VIII (cont'd)


....Tapi Danni kuatkan juga semangat sebab banyak kerja yang tertangguh, sempat Danni merenung kearah balkoni rumah Dania manalah tahu kalau-kalau dia tengah duduk di balkoni. Namun, kelibat Dania tidak kelihatan. Danni melangkah lemah menuju ke bilik mandi untuk membersihkan diri. Setelah bersiap untuk ke pejabat, satu pesanan menerjah masuk ke telefon bimbit Danni. Lantas Danni mencapai telefon bimbitnya seraya hatinya berbisik 

“Mesti mesej dari Sya”

Sangkaannya meleset kerana pesanan tersebut datangnya dari Farra.

“Sayang, today I cuti so I nak spend masa dengan you boleh? Dah lama rasanya I tak keluar dengan you. I miss you, sayang”. 

Dengan lemah Danni membalas. “Ok. I tunggu you kat tempat biasa pukul 6 petang”. 

Danni tidak tahu mengapa jika Farra yang mengajaknya keluar pelbagai alasan yang Danni cari tapi apabila Dania yang mengajaknya keluar, pantas sahaja Danni mengiakan kehendaknya itu. Danni rasa lebih bahagia jika bersama dengan Dania. Sedang Danni memikirkan perihal tersebut, tiba-tiba satu pesanan masuk ke dalam telefon bimbitnya lagi. 

“Apalagi yang Farra nak ni”, kata Danni mengeluh. Hatinya sedikit gembira bila melihat pesanan tersebut datangnya dari Dania. Danni lantas membuka pesanan tersebut 

“Danni, maaf.. aku terpaksa bertolak awal. Flight aku terpaksa diawalkan sebab keadaan cuaca petang nanti tak menentu. Aku sekarang dah nak bertolak ke Amerika. Tak dapat kau nak hantar aku ke airport. Tapi tak apa, kau jangan lupa kat aku ye. Aku mesti akan rindu kau. Take care. Kau tunggu aku tau bila balik nanti”

Danni bergegas menuju ke balkoni. Kereta milik bapa Dania sudah tiada. Hatinya sedikit hampa tetapi terpaksa dipendamkan. Mungkin dia nak aku jemput dia bila dia balik nanti, hatinya berbisik. Tidak semena-mena kepala Danni berdenyut kesakitan. 

“Aduh, datang lagi penyakit ni”, katanya di dalam hati. 

Danni mengambil ubat yang dia simpan di dalam laci sebelum menelan ubat tersebut untuk melegakan kesakitan yang dia alami. Setelah kesakitan itu berkurangan, Danni duduk di atas kerusi untuk berehat seketika. 

“Ya Allah, mengapa aku yang dipilih olehmu untuk menerima dugaan ini?”, katanya di dalam hati. Danni termenung seketika memandang kearah gambar yang dia selitkan di cermin biliknya . “ Dania, adakah kau akan menjauhkan diri dari aku jika aku menyatakan bahawa aku sudah jatuh cinta kepada kau? Tapi Dania, bolehkah kau bahagia bersama aku? Aku tidak mahu kau menderita kelak kerana penyakitku? Sempatkah aku untuk mambahagiakan kau?”, bisik hati Danni. 

Pelbagai persoalan yang berlegar-legar dalam pemikiran Danni. Setelah berasa lega, Danni mengambil kunci keretanya untuk menuju ke pejabat.

*                      *                      *


Tinggal sebulan je lagi hari lahir Danni bakal menjelma. Teringat akan kata-kata Dania bahawa...."

bersambung...

No comments:

Post a Comment