APA YANG KAU MILIKI SEKARANG TAK AKAN PERNAH KEKAL. SEMUA TU PINJAMAN DARIPADA ALLAH, SEMENTARA. WALAU SEMENTARA, IA MAMPU BUAT KAU RASA APA TU BAHAGIA. DERITA TU AKAN ADA, CUMA TAK AKAN LAMA. SEBAB TU ALLAH JADIKAN KAU MANUSIA, UNTUK KAU MENEROKA APA YANG DIA CIPTA

Thursday, August 20, 2015

Trip to South Korea : Seoul Tips

ASSALAMUALAIKUM

Jangan kau tanya apa aku buat lepas balik daripada Korea. Trip dah habis lama dah, apa yang aku buat sekarang? Mereput belum move on lagi daripada trip kami ke Seoul (betul betul mereput trust me). Even bangun pagi pun, cuba buat buat tidur balik, buka mata ingat boleh ada dekat Korea lagi, tapi buka mata nampak ceiling rumah sendiri. Susah nak move on even nampak huruf K pun teringat dekat Korea. Tiba tiba teringat pula trip aku ke Thailand yang cerita dia tergantung. HAHAHA, skill blogging dah lama tak asah, tak macam dulu tulisan kaler kaler jijik betul.

So, ni baru tips tips je ek, since aku belum ready nak cerita about Day 1 - Day 8, nanti tak boleh move on, nangis dekat tepi almari. Actually Korea ni one of my wishlist yang dulunya aku target lagi 5 6 tahun nak pergi because I think since 2012 lah kot aku dah letak one of places yang aku kena pergi. But takdelah macam berat sangat nak pergi since kawan kawan lain punya wishlist nak pergi London, Paris, Mongolia (part Mongolia kau tak payah percaya pun tak apa). Then around tahun 2013 rasanya barulah plan betul betul nak ke sana dengan Keba (dia join our squad 6 bulan lambat so denda dia kena ketuk ketampi), Meen, Didi and Dini (actually this Mochiz yang plan nak pergi bertiga, aku apa kira, aku nak join gak). 

Alhamdulillah ada rezeki lebih, around setahun jugalah rancang buat list mana nak pergi, dengan Dini cari mana guesthouse yang best and Didi cari mana tempat menarik nak pergi and we guys get ready dengan all the places yang rasa macam "ok ni ko patut pergi kalau ko tak pergi ko tongong". Better buat research dulu sebelum pergi satu tempat untuk make sure kau takdalah terpinga pinga nak pergi mana dulu. We guys tak guna mana mana agency sebab tak bebas and kena ikut timing agency kan. Better main redah je nak gi mana, keluar pukul berapa pun ikut suka kaulah. Maka terbanglah aku ke Korea , 28 July 2015 dengan kawan kawan yang susah nak handle membawa bekal hashtag #5FriendsInSeoul (click hashtag dekat mana mana social networks eh, tengah trending ni kahkahkah)

Oh lupa, terima kasih kepada akak AirAsia yang kasi kami merasa beraya dalam flight dengan sepaket tart nanas sebesar batu bata. 



Oh ada lagi, mungkin ada yang tanya berapa budget and etc kan? Silakanlah click link youtube dekat bawah ni (come on record tengah tengah pagi muka tempoyak, kau tak nak click? Nak kena sula?)


But aku tahu, aku pun student juga macam korang, ada yang nak jimat quota kan, so dengan merajinkan diri, aku taiplah beberapa tips yang aku rasa korang boleh guna if korang nak pergi ke Seoul, South Korea, but boleh guna dekat manapun korang nak travel actually (berharap ada agensi pelancongan nak ambil aku jadi ambassador as a travel blogger).

No. 1 : Budget
Bila you guys tengok siapa siapa yang travel, mesti nak tahu berapa budget dia kan? Untuk flight ticket pergi dan balik, make sure korang kena selalu check and if nak murah, beli awal. Tahun depan nak pergi, tahun ni beli. But ada juga certain cases yang makin lambat beli, makin mahal, macam case ticket balik aku. Untuk tiket pergi and balik, total RM1100. For guesthouse (we guys stay for 8 days and duduk 2 guesthouse so the price might be different), total RM500. Since datang sini memang nak shopping and berjalan, aku bawa RM3000 (boleh bawa around RM1.5K - RM2K juga and sangat mencukupi if korang just nak jalan and makan je and depends dekat berapa hari nak stay). so total anggaran kasar RM4600. Jangan lupa siapkan duit untuk T-Money, 20,000KRW (lebih kurang macam touchNgo and guna untuk train access dekat sana, boleh refund dekat machine if tak habis guna).

No. 2 : Currency
Depends dekat harga semasa (LOL). But tips, Korean Won dekat sana guna ribu riban so sometimes, I think bukan sometimes, most of the times aku akan keliru dengan matawang diorang. So nak senang, macam ni.

Contohnya, 50,000KRW, korang buang 3 number dekat belakang, darabkan dengan currency, tak faham faham jugak. So, macam ni, 50x3.5 (currency between MYR and KRW), equal to RM175.

But trust me, if shopping dekat mana mana negara orang, jangan compare dengan duit kita. Nanti rasa ralat (nangis). Make sure convert duit awal awal sebab dekat sana ATM dia pelik so daripada menyusahkan diri sendiri, convert je awal awal. Make sure bawa sikitlah USD incase ada emergency ke macam duit tak cukup and etc sebab dekat sana susah nak cari agent yang terima MYR. Plus, jangan simpan duit banyak banyak tu setempat. Asingkan letak sikit dalam wallet, dalam backpack and dalam luggage. Untuk keselamatan.

No. 3 : Luggage
Macam aku, pergi ambil 20kg luggage, balik ambil 30kg, tapi bila timbang, pergi 17kg je and 24kg je balik bag aku and rasa membazir sebab abang ticket tu cakap boleh upgrade seat daripada ambil 30kg. Ni pun pembaziran juga ni. Syaiton menghasut. Untuk travel aku suggest korang bawa je luggage yang large even baju kau sikit. Please, make sure limitkan baju. Nak nak ada yang memang target, sampai je campak bag, berlari nak shopping kan, so benda tu menyelamatkan kau daripada menyesal bila balik tanah air macam aku. To be honest, all the album, kpop merchandise and beauty products dekat sana tersangat affordable and kau akan rasa 1 luggage pun tak muat (sebab tu Meen beli another 1 luggage). Beli banyak banyak, balik Malaysia dah boleh buka instashop kpop store, harga tu mark up sikit. Macam tak pernah menipu pula kan? #sentap

No. 4 : Powerbank
Make sure jadikan kawan karib korang masa travel. Sebab selain tujuan kau nak melawat tempat orang, tujuan lain mesti nak ambil gambar kan? Bettery handphone tu yang penting kau kena jaga. Tak rasa tongong jalan jauh jauh satu gambar pun tak ada. Plus boleh guna phone untuk search waktu solat, waze tempat mana nak pergi and kiblat. Senang kan? Oh ya, ada juga yang cakap "pergi travel ke main phone ni?". Oh man, serious issue ni. Ok, if you pergi travel tak nak pegang phone, terpulang pada niat masing masing. Mukadimah selepas Isya'.

No. 5 : Solat
So memang agak susah sikit bila nak mencari surau dekat tempat orang kan. So, apa kata awal awal prepare sejadah and telekung travel? Yang wajib, tetap wajib kan. so, if rasa yakin tempat tu bersih, solat. Aku suggest korang singgah any mall and try cari area yang tak ramai orang lalu contohnya area platform tangga emergency exit dekat shopping mall. 

Rasanya tak ada apa lagi yang tertinggal kan?

So yang rasa belum terjawab tu please please please click our video and tengok our tips even mungkin ada yang tak complete kan. Tengok apa yang aku taip ni pun aku rasa nak muntah even aku sendiri tak perasan yang aku dah taip panjang gini. Masa SPM dulu nak tulis "Pada suatu hari" pun malas. 

Any questions korang boleh drop dekat comment box bawah, macam first time je open for comments? Hahaha. Yang nak tengok gambar sepanjang dekat sana, boleh singgah Instagram page aku, @skullsulivan ataupun cari je hashtag #5FriendsInSeoul

See you in Trip to South Korea : Seoul Day 1! Coming Soon (entah bila entah ler aku ni kan).


NOTE: Banyak sangat album dengan merchandise ni, tak tahu nak letak mana, hmm.


TWITTER : @AIZATABD
INSTAGRAM : @SKULLSULIVAN
FACEBOOK : AIZAT ABD

99 comments:

  1. Nak tanyaaa, edit video guna apps apa?

    ReplyDelete
  2. tangkap gambar pakai filter apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Without filter, but guna VSCO filter S2 and kurangkan sikit saturation for editing.

      Delete
    2. ouhh, thanks bang jat hehee

      Delete
  3. Tempat yang rasa paling best gila bila jat oppa ( hahahaha) kat KOREA ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. For me, Myeong-dong sebab dekat sana banyak kpop stuffs, beauty products, shopping places and makanan! Hehe. But Hangang Park pun nice

      Delete
  4. tempat mana paling best dekat sana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ouh Myeong-dong and Hangang Park. But nanti Aizat cerita kenapa ok hehe

      Delete
  5. note bawah tu hak alah....... hak alahhhhhh (sekadar gurauan)

    ReplyDelete
  6. hai , just wondering . apa yg buat awk and the geng nak bagi giveaway kat pengikut2 awk ? then . bangga tgok anak muda mcm korang ni yg byk bagi kata2 motivation and buat budak2 muda skarang fikir pasal future mereka . buat benda2 yg positive . alhamdulillah . good job bro . kim salam kat yg lain . teruskan menjadi anak muda yg boleh membawa anak muda lain berfikiran kehadapan . fighting .
    p.s = kalo free followback insta and twitter sy . (sitinurulaini94) hee .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you for the kind words hehe (even I don't know apa yang I kasi orang motivation haha)

      Delete
  7. Makanan apa yg patut dicuba kt sana yg jarang ada kt malaysia ya?

    ReplyDelete
  8. bangjat, saya dgn kawan ada plan nak pergi korea another 2-3 years lagi lah haha kiteorg taknak through agensi. nak pergi sendiri je lebih bebas. so kalau pergi sendiri kan keselamatan tu kurang terjamin sikit kan jadi.... kalau apa apa jadi dekat kiteorg macam mana parent nak tahu news pasal kiteorg ek. sorry soalan tah pape ((album bersepah tu bagi lah satu hahaaa))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye saya. Good decision since Aizat pun tak suka through agency sebab you tak ada kebebasan. Untuk jawapan tu, why not you rent sim card or beli untuk internet? Or else wifi is everywhere there such as at cafe and guesthouse. If your family tak guna any internet apps, message will be okay but please please if u rent sim card for 1 msg sangatlah mahal. My advice, try untuk bawa kawan lelaki juga yang family you kenal and jangan balik terlalu lewat malam. But Aizat rasa keselamatan sangat ok dekat sana.

      Delete
    2. Nak rent sim card kat ne? And harga mcm mne pulak?

      Delete
  9. Abg jat, kalau ikutkan drama korea yg saya layan la kan tempat korea dia mmg bersih dn tak tercemar pon dgn air betul ke dan kat sana ada jugak ke case case curi , merompak or smthing like that .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye saya, I don't know about their current safety. Tapi masa we guys pergi semuanya ok and tak rasa macam tak selamat pun even we guys balik lewat. But if you plan pergi vacation dengan kawan, bawa kawan lelaki yang family you kenal and if tak ada, jangan balik lewat sangat ok. Tapi overall safety dia ok since kedai semua buka sampai tengah malam and tak rasa takut pun. Yes, tempat dia semua nice, even you susah nak jumpa dustbin, tak ada sampah merata rata pun.

      Delete
  10. Blh tak list down tempat2 yg jat pergi and nama 2 guesthouse tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh, tak ada masalah. Tapi next entry ya. Sebab banyak tempatnya hehehe

      Guesthouse, 24 Guesthouse Namsan Garden and FNsquared Malaysia Guesthouse

      Delete
  11. Bang Jat !! thankyou so much for providing such a detailed information hehe looking forward for your next entriesss !! ��������

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye saya. Welcome! Will work hard for that hehehe

      Delete
  12. Cepat sikit update next entry bang jat!!! cerita tempat2 yg best dekat sana ok hehehee sy akn ke sana bulan sepuluh ni, tak shabarrrr rasenyeee hahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti ada free time Aizat update ok! Hehe (padahal free time melambak)

      Delete
  13. Make another giveawaaaay! Membazir je album tu

    ReplyDelete
  14. wow nak tanya laa cosmetic products diorang memang tersangat affordable eh? and how bout those kpop merchs? thought to go there in another 2 years tho~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, contohnya macam nose strip dekat Etude House sana only 500 won/pcs (RM1.50) but if dekat Malaysia RM4.90/pcs. Sama dengan barang lain juga.

      Delete
  15. tiket masuk tmpt2 tu berapa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ada bayaran melainkan u nak pergi museum, exhibition and everland (later Aizat cakap dekat next updste). If macam nak pergi company ke or any mall, FOC.

      Example ; Coex Artium, Lotte Young Plaza and etc.

      Delete
  16. Didi and Dini belajar bahasa korea dari mana? Attend class or study sendiri2 je? Bagi tips sikit belajar bahasa diaorg. Nak pergi sana nanti senang sbb org sana tak fasih english sgt kan? Btw, thanks for sharing those tips. Really helpful :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belajar sendiri. Yes u should. At least yang basic pun tak apa hehe

      Delete
  17. Salam. Bang jat, macam mana kita nak tahu restoran mana yg halal? Yg saya tahu Eid restaurant je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Research sikit sikit. Sebab banyak actually tempat yang halal. If u plan nak stay Itaewon oklah since Eid tu dekay Itaewon. If tempat lain, jauh juga nak perginya. Tapi to be honest, banyak kedai halal. Please please please elakkan makan any daging and sosej if kedai tu non-muslim.

      Delete
  18. Hi bangjat! Hihi. So kiranya pergi sana tu bangjat mmg dh convert 3k rggit to won eh? And some usd? So pegi sana mmg tak pgg rm dh lah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aizat convert to KRW and USD. But better you convert terus ke KRW sebabnya nak cari money changer punyalah susah hehehe

      Delete
  19. Hii bang jat!!! Sya nak tanya....masa abg jat kt sana abg jat guna sim card ape ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sim card dia namanya olleh. Quite expensive (nangis meraung) because for rent je u need to pay 33,000KRW and deposit for 100USD. Total RM500 je only for simcard. Gila kan? Tapi internet everywhere and unlimited.

      Delete
  20. Best tak summer kat korea? Or should i go other than summer season?

    ReplyDelete
    Replies
    1. For me summer ok since you tak perlu bazir duit beli winter coat and etc. Plus u can go everywhere. If nak rasa season lain, pergi spring season. Nice gak tu hehe

      Delete
  21. Hi bangjat! About the simcard you used there, and the Internet connection, nk mintk bangjat cerita detail sikit, tngok video masih blur. Hehehe. And one more, about the entrance fees that #5friendsinseoul pergi masa kt sana. Hehee. Waiting for the next update and apdate faster!

    ReplyDelete
  22. dekat 24 guesthouse tu kalau one night ade cecah RM100++ tak per person? ke below RM100? thank you.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak cecah pun. For 8 days Aizat bayar RM500 untuk sorang. Macam Aizat ambil bilik dengan Keba, so total RM1000 untuk 8 days (standard room ; 1 queen bed size, 1 single bed). Average one day RM128 untuk 2 orang and RM64 untuk sorang. Kalau bertiga, lagi murah.

      Delete
  23. Hai bangjat . Nat tanya video bangjat semua jadi laju2 tu pakai apps ape ? Seronok lah xpuas tengok >_< hahaha

    ReplyDelete
  24. Pls jgn lupa cerita setiap company yg korg g tu tauu. Saya trlepas pandang or Aizat mmg tak g YG? Heheh thank youu ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok boleh, tak ada masalah. Hehehe. Yes Aizat tak sempat ke YG since dia jauh from company lain.

      Delete
  25. Salam, boleh bg panduan tak mcm mane abg jat and the gang naik pengangkutan awam di sana ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami semua naik subway sebab dekat sana memang subway tu kawan karib. Senang faham map dia asalkan you tahu you nak pergi mana. Naik bas if nak pergi wonderland je.

      Delete
  26. Makanan kat sana macam mana nak tahu halal ke tak? Abg ada tanya ke apa? Btw loves the combination of #5FriendsInSeoul

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami research since ramai travel blogger ada cerita juga. And baca every ingredients yang ada dalam makanan tu. Hehe

      Delete
  27. bangjat, nak tanya bangjat bawa berapa eh powerbank? and

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aizat bawa 3 powerbank since Aizat memang jenis tak suka duduk dekat plug sambil charge phone hehe. Jangan lupa bawa extension plug.

      Delete
  28. bangjat kan still student. So, sekarang ni tengah break ke apa ? plus time pergi tu you guys tengah sem-break ke actually i pelik yang diorang kata keba ada test lepas balik dari korea tu. sorry lah since im still a high school and all i know sekarang ada yang tengah sem-break and naik bulan 9

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aizat dah graduate from my degree and yang lain minta excuse from their lecturers. Boleh if you buat surat awal awal.

      Delete
  29. Bang Jat, kalau boleh nanti nak update tolong details kan pasal guesthouse . Plan next year nak pergi sana but pening sikit part guesthouse . Kalau ambik bilik yang double which is dua org je tapi kita nak masuk kan empat org boleh ke tak ? Mcm tue . Hehehe maaf ye banyak tanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh, nanti Aizat ceritakan ok. InshaAllah. Hehe

      Delete
  30. aizat kawan dengan diorang since when?

    ReplyDelete
  31. abg aizat lawat yg company idol mcm sm,cube semua tu lain lain kawasan kan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. If SM, CUBE, FNC and JYP berdekatan je company diorang. Big Hit around 2km from SM and another company lain kawasan daripada ni.

      Delete
  32. Apa nama guesthouse yg korang stay tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 24 Guesthouse Namsan Garden and FNsquared Malaysian Guesthouse.

      Delete
  33. slm nk tnye dengan apa maksud yg upgrade seat lgi bagus dari beli luggage? upgrade yg premium flex ?

    ReplyDelete
  34. Masa kat Korea, abg ada download any apps about money converter (MYR to KRW) tak? untuk lebih senang pi travel. Kalau ada, boleh tak abg bagi nama apps tu?
    Thank You.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak, guna Google je tengok currency semasa. Lagi accurate. Hehehe

      Delete
  35. Switch kat sana jenis apa ea? Sebab ade certain country pkai switch jenis lain, ke same je dgn malaysia? Kalo lain susah laa nak cas fon,huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. The outlet has two round holes. If you do not have a multi travel adapter, you can borrow one from your guesthouse I think. Or ada jual dekat any bookstore dekat sana.

      Delete
  36. Kat mana hologram yg korang pergi tu? And mahal tak nak masuk? And Kpop store yg korang pergi tuu yg ade exo shirt semua tuu kat mana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kpop hlogram tu dalam Everland and ticket masuk 48,000KRW (almost RM170). EXO shirts tu area SM Coex Artium and Lotte Young Plaza

      Delete
  37. I nak tau pasal guesthouse tuu. If 4 people in one room how much? Guesthouse tu dekat dg mana eh. Sbb I pergi hari tu guesthouse sinchon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm not sure but you can survey price, facilities and etc dekat Agoda. and search again through online since harga Agoda sometimes tak sama. Guesthouse yang 24 Guesthouse Namsan Garden tu dekat area Myeong-Dong and yang FNsquared Malaysian Guesthouse tu dekat Apgujeong.

      Delete
  38. Tempat mane lagi best nak pergi? Banyak games laa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sure sebab kami pergi themepark pun Everland je. You Google visit Korea mungkin dia ada listkan.

      Delete
  39. Post lagi tempat everland♥♥♥ and korang gi company kpop YG JYP BigHit semua tuu kat mana. Bukan jauh ke belah dalam? Tip please supaya tak sesat nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guna waze sebab kami ke sama semua guna waze. Search je nama company then dia akan kasi direction. Hehehe. Takpun boleh Google contohnya ; How to go to Big Hit Ent. So nanti dia akan tunjuk macam mana.

      Delete
  40. Hologram tu kan khas untuk YG Ent jer ahh Abng Aizat untuk s.m ent x de ahh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, more to YG Ent punya artists. SM tak ada, kena pergi SM Coex Artium tadi takda hologram show

      Delete
  41. Abg Aizat,kalau perempuan/lelaki kan pergi somewhere lepastu nak solat,wudhuk tu ambik mcam mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kitaorang ambil dekat toilet je, dekat sinki hehe

      Delete
  42. Salam, nk tanya since all of your friends ni kan student lagi macam mana korang save money untuk travel?? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. We guys saving dengan duit belanja sendiri and sometimes buat part time job bila ada free time. And jimatkan belanja harian hehe

      Delete
  43. Erm wktu lps touchdown korea tu..dari airport nak ke hotel tu naik teksi ke? Or naik public transport lain/dah book transport sendiri?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naik public transport sebab dekat sana everywhere ada train station and setiap minit ada train hehe

      Delete
  44. Salam dik,

    Antara 24 Guesthouse & FNsquared Guesthouse, yg mna rate plg murah pnite?

    And yg mana plg dekat dgn subway station?

    Ade private bathroom kan?

    Anyway korang pnye pic sgt cool n osemmm gler.
    Kipidap guys ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lps spm tahun nie....friends n I decide nk gi korea...kalu nk gi sendiri but n ade tour guard boleh x?I mean tour guard tu just jaga out safety n ikut kita org.boleh ke x eh?

      Delete
    2. Hello, wslm.

      Yang murah sikit yang 24 Guesthouse tu and tempat dia best sebab banyak kemudahan area situ macam makan, shopping area and convenience store sebab dekat another guesthous tu tempat dia terlalu bandar and moden so agak jauh untuk cari makanan and suasana dia agak sunyi and tak happening.

      Delete
  45. Reading about your never ending story to Korea makes me want to pack my bags and leave for Korea as soon as possible! Inshaallah, I'll be visiting the land of Kpop at the end of this year and your blog has given me so much information. But I would like to ask, since its the winter season at the end of this year, are there any outdoor activities that I cannot visit/do? (eg. amusement park) Thank you so much, god bless xoxo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello, I think South Korea have at least more than 5 major theme parks there. But, try avoiding going during winter. Also the surrounding is also freaking freezing in the winter I guess. From our survey, rides and food stalls were closed because of the cold there. But if you want to go, just go because you can go for skiing and snowboarding. Also the park probably was decorated immaculately like before I guess.

      Delete
  46. Hello,

    I wanna ask,you guys book the hotel using what website to get that cheap price ? Thanks :)

    ReplyDelete
  47. Hi bangjat :)

    Nak tanya, so total you guys pergi 8 days berapa? Termasuk flight and etc. And you guys mmg stay dua guest house lah?

    Thank you.

    ReplyDelete
  48. Nak tanye boleh hehe. Bangjat pergi july kan? Which is summer kat sana. Cuaca memang ok untuk berjalan tak? Sebab saye search and biasa july and august selalu hujan.

    ReplyDelete