APA YANG KAU MILIKI SEKARANG TAK AKAN PERNAH KEKAL. SEMUA TU PINJAMAN DARIPADA ALLAH, SEMENTARA. WALAU SEMENTARA, IA MAMPU BUAT KAU RASA APA TU BAHAGIA. DERITA TU AKAN ADA, CUMA TAK AKAN LAMA. SEBAB TU ALLAH JADIKAN KAU MANUSIA, UNTUK KAU MENEROKA APA YANG DIA CIPTA

Saturday, February 27, 2016

My New Bestfriend, AXON by ZTE

ASSALAMUALAIKUM

Siapa dekat sini suka travel? Of course lah semua suka travel kan. Bagi aku kalau orang nak suruh aku list out mana tempat yang aku nak travel, sampai 5 pages pun masih tak cukup aku rasa. Semua tempat rasa macam nak pergi je dalam satu masa. Bila cakap pasal travel, mestilah nak ambil gambar banyak banyak kan. Sebab kan orang selalu cakap, ingatan satu memori tu adalah melalui sekeping gambar. Acewah amboi menyampah betul. Tapi kau punya selfie pun sehari dah 3400 keping. 

Bila cakap pasal gambar pula, apa yang paling penting? Mestilah quality gambar tu. Macam tak best pula bila dah pergi banyak tempat menarik, dah have fun dengan kawan kawan, snap snap gambar, tiba tiba gambar tak lawa sebab tak sharp lah, pecah sampai bulu kening pun dah nampak macam misai. And untuk korang yang suka ambil gambar and suka travel tapi sampai sekarang tiap hari duduk fikir apa gadjet ke smartphone yang patut korang beli, Aizat memang suggest untuk korang try AXON by ZTE. 

So far aku guna untuk travel or pergi mana mana, bukan setakat camera dia je yang best, tapi features lain juga orang kata menang tip top, memang idaman semua orang lah aku nak bagitahu korang korang kat sini. 

Salah satu benda yang aku suka dekat AXON ni, dia punya design phone dia. Memang sangat sangat unik tak kira design depan ataupun belakang phone tu. Lagipun bukan setakat cantik je, sangat ringan dan senang untuk korang pegang.


Tengok dari depan pun dah bergetar rusuk kan jatuh cinta terus.


Bahagian belakang yang memang cun melecun habis.


Of course lah nipis and senang nak pegang atau simpan mana mana. 


Yang paling aku excited nak cerita sekarang, dia punya camera. Sejak aku guna AXON ni, camera dia memang aku sangat sangat suka and puas hati sebab dia ada sangat banyak function and kelebihan. Kalau siapa siapa yang ada DSLR tu rasanya dah boleh buang kot takpun jual dekat kedai ke sebab function AXON ni pun dah sebijik macam DSLR. 

Apa yang aku suka pasal camera and quality gambar dia? Meh aku list out dekat bawah ni:

Dia ada Digital Aperture control from F1.0 to F8.0. Tak nak kalah juga, ada Variable Bokeh Level even in low light environment. Tak kisahlah apa juga keadaan pun boleh ambil gambar.

Top Speed focusing dia memang 0.15 seconds auto focus.


YANG PALING PENTING!

Dia punya camera 8MP Front Camera and 16MP AF Rear Camera (with flash).


Actually ada ramai juga yang tanya aku kadang kadang macam mana cara nak ambil gambar lawa lawa ataupun dapatkan angle yang nice bila ambil gambar kan, tak susah mana pun. Lagi senang if korang guna AXON. Tu lagi tak perlu fikir banyak dah. So, mesti dalam masa terdekat ni ada yang nak travel, ada yang nak celebrate birthday kawan kawan ke kan, takpun ada yang nak ambil gambar sendiri. So aku bagi sikit tips macam mana korang nak dapatkan gambar yang lawa menggunakan features dalam AXON.


Ok AXON pun ada sediakan effect yang awesome macam ni juga. Paling best, fishye!





Part paling best, dekat modes tu korang boleh pilih macam macam effect yang korang nak tau. Click je dekat modes then, click dekat multi exposure. Nanti dia akan keluar macam macam effect. Contohnya macam aku pilih, collage. So takdelah bersusah payah kau nak collage benda tu nanti guna editor sebab dia dah automatically collage.


Ni contoh gambar yang aku dah collage and tanpa filter. Lawa gila kan?! So untuk effect lain lain tu korang boleh guna backgroud lain dekat belakang apa semua, memang sangat menarik!


Korang boleh click juga dekat modes, and pilih manual, so dekat situ nanti korang boleh adjust macam macam benda. Daripada Macro, Exposure dia, Shutter Speed dia and macam macam benda lagi. Sebabnya aku dah try and error dan hasilnya sangatlah buat aku teruja gila. Dekat bawah ni aku ada snapkan untuk korang apa yang korang boleh adjust adjust sikit masa nak ambil gambar guna AXON by ZTE ni.




Untuk exposure ni, aku confirm korang mesti ada masalah bila nak ambil gambar kan sebab kadang kadang bila gelap je dah tak dapat ambil gambar. Muka semua bagai dilumur lumpur yang baru je badak lepas berkubang. Badak ke kerbau eh? Ah lantaklah ye. So korang boleh ubah ad adjust. Kalau background gelap, boleh terangkan, kalau terang, boleh gelapkan. Ikut mana korang suka. Contohnya macam dekat bawah ni:

DARI GELAP KE TERANG

BEFORE

AFTER


DARI TERANG KE GELAP

BEFORE


AFTER





Bukan tu je, korang boleh juga buat effect panorama guna AXON by ZTE ni. Takde nak cari angle best best untuk ambil full gambar, guna panorama je settle semua masalah. Plus gambar dia sangat high quality. Contoh gambar panorama yang aku ambil:


See, cantik gila kan?!


Bukan tu je, korang boleh juga guna bokeh effect. Ni paling special yang aku paling suka dalam ni. dia ada digital aperture control daripada F1.0 sampailah ke F8.0. Ikutlah mana mana yang korang dah adjust adjust mana yang korang suka. Macam aku, aku guna F2.0 je, tu pun dah nampak awesome gila! Aku try ambil gambar tangan sebab nak nampakkan lagi and nak tunjukkan korang macam mana gambar tu after dah snap guna bokeh ni.


Korang boleh setkan ikutlah berapa yang korang nak.

HASIL DIA!




Aku tengok semua gambar gambar yang aku ambil pun aku sendiri rasa teruja sebab features yang ada dalam AXON by ZTE ni. Senang and sangat sangat interesting kan? Nak buat gambar apa apa style pun boleh tak payah nak fikir nak guna apa, edit dekat mana. Kalau korang nak shoot video pun senang dah, nak buat slow motion ke semua boleh guna AXON. Oh ya, yang tengah cari hadiah untuk seseorang, apa kata korang jadikan ini hadiah paling bermakna untuk seseorang?

So apa yang korang tunggu lagi? AXON from ZTE ni memang aku highly recommend dekat korang sebab aku sendiri dah rasa and dah ambil banyak gambar dengan AXON. Memang puas hati!


Sekarang korang boleh memenangi giveaway yang hebat from ZTE juga! Jom melawat link ni untuk infomasi selanjutnya bit.ly/ZTE002 ,

2nd Batch starts from 15th-21st Feb 2016
3rd Batch starts from 22nd- 28th Feb 2016

GOODLUCK!


TWITTER : @AizatAbd
INSTAGRAM : @skullsulivan
FACEBOOK : Aizat Abd


2 comments:

  1. harga? hmmmm komfem saing2 iphone ni entah2 lagi mahal en

    ReplyDelete
  2. thanks for the information..

    ReplyDelete